Αν σας αρέσει να ταξιδεύετε την περίοδο του Πάσχα και να ανακαλύπτεται όλα εκείνα τα ξεχωριστά έθιμα που αναβιώνουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε ολόκληρη την Ελλάδα τότε η επόμενή σας στάση είναι το Λεωνίδιο.
Για όσους δεν έχουν ακούσει και δεν γνωρίζουν η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς έχει ξεκινήσει ένα από τα πιο παλαιά και ιδιαίτερα έθιμα κατά την περίοδο του Πάσχα. Αναφέρομαι φυσικά στο έθιμο των αερόστατων!
Δεν ξέρει κανείς από πού μπορεί να ήρθε αυτή η ιδέα που στη συνέχεια μετατράπηκε σε συνήθεια και σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης στο Λεωνίδιο. Κάποιοι εικάζουν ότι προήλθε από τους ναυτικούς του τόπου που ταξίδευαν στην Ασία και είδαν το μαγευτικό έθιμο του τόπου. Στην ουσία κάποιοι αναφέρουν ότι η εξαιρετική αυτή παράδοση ξεκίνησε κάπου το 1910 και από τότε έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μετά την περιφορά των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή και την ανάδειξη του πιο όμορφου στην πλατεία Πεσόντων ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία το βράδυ του Σαββάτου για να υποδεχτεί την Ανάσταση με την απελευθέρωση των αερόστατων στην ουρανό. Με το άκουσμα του πρώτου Χριστός Ανέστη οι 5 ενορίες του Λεωνιδίου καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και τα αερόστατα που φτιάχνουν βδομάδες πριν η κάθε οικογένεια ξεχωριστά πλημμυρίζουν τον ουρανό. Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο συνοδεύει κλασικά ο ήχος των βεγγαλικών και των ρουκετών που εκτοξεύονται μαζί με τα αερόστατα για να τα συντροφεύουν στο σύντομο ταξίδι τους.
Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων ο ουρανός φωτίζεται και τα αερόστατα ξεκινούν το ταξίδι τους. Άλλοτε μακρινό άλλοτε κοντινό, μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλά από αυτά φαίνονται ακόμα και από τις Σπέτσες και το Ναύπλιο ενώ αρκετά από αυτά αναφλέγονται στον αέρα στην προσπάθειά τους να πλαισιώσουν για μερικές ώρες τα αστέρια.
Η κατασκευή τους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που προετοιμάζεται αρκετό χρόνο πριν. Φτιάχνονται κυρίως με καλάμι και χαρτί ενώ το μέγεθός του ποικίλει ανάλογα με τα κομμάτια χαρτί που θα χρησιμοποιηθούν. Τα χρώματα που χρησιμοποιούν κατά κόρον είναι κόκκινο κίτρινο καθώς και μπλε, πράσινο, πορτοκαλί. Η Κάθε ενορία φτιάχνει τα δικά της και στο τέλος γίνεται διαγωνισμός για το ποια εκκλησία άφησε τα περισσότερα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 500 αερόστατα αφήνονται στον ουρανό το βράδυ του Σαββάτου γιορτάζοντας την Ανάσταση του Χριστού.
Αν λοιπόν θέλετε να δείτε είτε ακόμα και να πάρετε μέρος στο μοναδικό αυτό πασχαλινό έθιμο βρείτε την ευκαιρία να αποδράσετε στο μοναδικό Λεωνίδιο.