Αν νομίζετε ότι όλες οι αεροπορικές θέσεις είναι ίδιες, κάνετε λάθος! Ούτε ο χώρος, ούτε ο θόρυβος, ούτε η ασφάλειά τους είναι ίδια. Δείτε λοιπόν πώς να διαλέγετε τις καλύτερες θέσεις όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο.
Αν καταφέρετε να φτάσετε αρκετά νωρίς στο αεροδρόμιο, να είστε χαμογελαστοί και ευγενικοί στον υπεύθυνο του check-in και να παρουσιάσετε και έναν πολύ καλό λόγο για τον οποίο χρειάζεστε επιπλέον χώρο για τα πόδια σας στην οικονομική θέση, τότε έχετε μια πιθανότητα να πετύχετε μια θέση στην προνομιακή έξοδο κινδύνου. Και πάλι όμως δε σας το εγγυόμαστε.
Ακόμη κι αν παρουσιάσετε το πιο πρωτότυπο και σημαντικό επιχείρημα, μπορεί να σας ζητηθεί η πιστωτική σας κάρτα προκειμένου να χρεωθείτε για το επιπλέον προνόμιο.
Η άνεση πληρώνεται
Πολλές αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν πλέον για την τιμή που έχει ο επιβάτης που θα βοηθήσει στο άνοιγμα της εξόδου κινδύνου του αεροπλάνου σε περίπτωση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης και σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρέωση αυτή μπορεί να φτάσει και τα 150 ευρώ. Σε μια πολύωρη πτήση μεγάλης απόστασης και ιδιαίτερα αν είστε ψηλοί, η αύξηση του χώρου στα πόδια σας, κάνει μεγάλη διαφορά στο ταξίδι σας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη British Airways, ο κανονικός χώρος θέσης είναι 76-95 εκατ. και η χρέωση για περισσότερο χώρο είναι 56 ευρώ, στην Air France ο κανονικός χώρος θέσης είναι 78-86 εκατ. και η χρέωση για περισσότερο χώρο είναι 50-70 ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης, ενώ στην KLM ο κανονικός χώρος θέσης είναι 76-81 εκατ. και η χρέωση για επιπλέον χώρο είναι 20-70 ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης.
Έρευνα για την καλύτερη θέση
Ένας καλός τρόπος για να βρείτε μια… αξιοπρεπή αεροπορική θέση, είναι να ρίξετε μια ματιά σε κάποια από τις ιστοσελίδες που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες: το www.SeatGuru.com , περιλαμβάνει πάνω από 700 σχέδια θέσεων εμπορικών αεροπλάνων, πληροφορίες για τα αεροσκάφη και για τις καλύτερες θέσεις, αλλά και κριτικές πελατών (δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες). Η ιστοσελίδα είναι απλή στη χρήση -με τις αεροπορικές εταιρείες κατά αλφαβητική σειρά- και υπάρχουν προτάσεις για το πώς μπορείτε να προσδιορίσετε με τι τύπο αεροπλάνου ταξιδεύετε.
Αν, για παράδειγμα ταξιδεύετε με Boeing 747 – 400 της British Airways (το οποίο μπορείτε να βρείτε αρκετά εύκολα στην ιστοσελίδα της British Airways), τότε είναι πολύ απλό να βρείτε το σχέδιο του αεροπλάνου (ακόμη και να το εκτυπώσετε), ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε που θέλετε να καθίσετε. Σε αυτό το παράδειγμα συγκεκριμένα, καλύτερα να αποφύγετε τη σειρά 36 και να προτιμήσετε τη σειρά 29.
Στην ιστοσελίδα www.seatexpert.com , μπορείτε να βάλετε τα στοιχεία της πτήσης σας και να δείτε ένα πλήρες διάγραμμα του αεροπλάνου με το οποίο ταξιδεύετε, με όλες τις διαθέσιμες θέσεις και σημειώσεις για το ποια είναι η καλύτερη.
Τέλος, υπάρχει και η ιστοσελίδα www.airlinequality.com , όπου μπορείτε να βρείτε σχόλια χρηστών για τις online υπηρεσίες κάθε εταιρίας, αλλά και για τη συμπεριφορά του πληρώματος και τις θέσεις.
Τύποι θέσεων και καθισμάτων
– Θέσεις στις εξόδους κινδύνου
Στις οικονομικές θέσεις, ο μόνος ίσως τρόπος να έχετε επιπλέον χώρο –χωρίς χρέωση- για τα πόδια σας, είναι να καθίσετε στις θέσεις που βρίσκονται στις εξόδους κινδύνου. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι δε δικαιούνται όλοι να κάθονται σε αυτές τις θέσεις, καθώς επιλέγονται εκείνοι που είναι σωματικά ικανοί να χειριστούν τις εξόδους κινδύνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου, το προσωπικό του check-in θα πρέπει να ελέγξει πρόσωπο με πρόσωπο τους συγκεκριμένους επιβάτες, προκειμένου να εκχωρήσει αυτές τις θέσεις.
– Καθίσματα χωρισμάτων
Πρόκειται για τις θέσεις που βρίσκονται πίσω από τα χωρίσματα (κουρτίνες ή «τοίχοι») μεταξύ των τάξεων (οικονομική, first, business), των μεγάλων επιβατηγών αεροσκαφών και οι οποίες συχνά έχουν επιπλέον χώρο για τα πόδια, καθώς δεν υπάρχει άλλη θέση μπροστά τους. Δυστυχώς, είναι επίσης βολικές για εκείνους που ταξιδεύουν με βρέφη και νήπια. Αν λοιπόν είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε κλάματα και φωνές, προτιμήστε τες.
Ελεύθερη επιλογή θέσεων
Ορισμένες εταιρείες δεν κάνουν κρατήσεις στις θέσεις, αλλά αντ’ αυτού κρατούν μια συγκεκριμένη σειρά επιβίβασης στο αεροπλάνο, ανά ομάδες: όσοι κάνουν πρώτοι check-in, επιβιβάζονται πρώτοι. Πληρώνοντας ένα μικρό ποσό ωστόσο, μπορείτε να κάνετε χρήση της διαδικασίας «speedy boarding», αλλά ακόμα και τότε, δεν ξέρετε αν θα προλάβετε να πετύχετε την επιθυμητή θέση.
Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη
– Θόρυβος
Σε γενικές γραμμές, στα σύγχρονα αεροσκάφη με κινητήρες jet, οι πιο θορυβώδεις θέσεις βρίσκονται στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε το θόρυβο, καθίστε όσο το δυνατόν πιο μπροστά. Ο κανόνας αυτός ισχύει ανάποδα για τα ελικοφόρα αεροσκάφη.
– Αναταράξεις
Η καλύτερη θέση που μπορείτε να επιλέξετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες αναταράξεις, είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα φτερά. Ένα αεροπλάνο κινείται γύρω από το κέντρο βάρους του, οπότε προσπαθήστε να καθίσετε όσο πιο κοντά στη μέση μπορείτε.
– Θέσεις ανάλογα με την εταιρεία
Οι αεροπορικές εταιρείες προσαρμόζουν το εσωτερικό των αεροπλάνων τους στις εκάστοτε απαιτήσεις τους. Έτσι, το εσωτερικό ενός Boeing 747 της British Airways δεν έχει το ίδιο σχέδιο θέσεων με ένα Boeing 747 της Virgin Atlantic. Γι’ αυτό καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη σας και την εταιρεία.
Καλό είναι εκτός από φθηνά αεροπορικά εισιτήρια να ψάχνουμε και για τις καλύτερες θέσεις του αεροπλάνου!
[Πηγή]