Όποιος δεν έχει περάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του το Πάσχα στην Κέρκυρα δεν μπορεί να διανοηθεί περί τίνος πρόκειται. Δεν είναι μόνο τα ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν τη γιορτή αυτή μοναδική για το νησί είναι γενικά ο τόπος και οι άνθρωποι. Άνθρωποι μάλιστα που έρχονται στο νησί από διάφορα μέρη της Ελλάδας μόνο και μόνο για το ιδιαίτερο Πάσχα που προσφέρει το νησί.
Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα ξεκινά με την αναπαράσταση του σεισμού που γίνεται στην Παναγία στις 6 το πρωί, σημάδι της Πρώτης Ανάστασης του Κυρίου. Στη συνέχει όλη η Κέρκυρα μαζεύεται στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και ξεκινά η λιτανεία του Αγίου. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η περιφορά του Επιταφίου γίνεται το ίδιο πρωί σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας και μάλιστα με την φιλαρμονική του δήμου να την συνοδεύει σε κάθε βήμα παίζοντας γνωστά τραγούδια του Beethoven και άλλων γνωστών συνθετών.
Σε αυτό το σημείο δεν αργεί πολύ η ήρεμη και μελωδική περιφορά να μετατραπεί φασαρία. Λίγες ώρες μόνο αργότερα οι κάτοικοι του νησιού μαζεύονται στη πλατεία Σπιανάδα και στο Λιστόν και παρατηρούν αυτούς που βγαίνουν στα μπαλκόνια τους για να θαυμάσουν ένα από τα καλύτερα έθιμα του Πάσχα, του Μπότηδες! Το έθιμο θέλει μεγάλα κανάτια (μπότηδες) με κόκκινες κορδέλες και νερό να ρίχνονται από τα στολισμένα μπαλκόνια προς το δρόμο. Η Ιστορία του εθίμου ξεκινά από την Ενετοκρατία και μπλέκει πολλές και διάφορες εκδοχές.
Μέχρι την ανάσταση η Κέρκυρα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των περαστικών με άλλα έθιμα όπως αυτό της Μαστέλας. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι πρέπει να τοποθετήσουν ένα βαρέλι στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές και στη συνέχεια να καλέσουν τους περαστικούς να ρίχνουν νομίσματα, για το καλό. Με το άκουσμα της Ανάστασης κάποιος πρέπει βουτήξει στο βαρέλι και να πιάσει τα κέρματα.
Αν θέλετε και εσείς να γνωρίσετε από κοντά τα ξακουστά έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα μη χάνετε χρόνο κάντε την κράτησή σας και ετοιμαστείτε γιατί η πασχαλινή περίοδος δεν βρίσκεται πολύ μακριά.